Varningssignaler och Råd

Var uppmärksam på hans kvinnosyn

Lyssna när din partner pratar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor. På så vis kan du tidigt lägga märke till hans attityd till kvinnor.

Har han förändrats

Du upplever att din partners personlighet ändrats sedan ni inledde er relation. Humöret blir sämre och han blir mer missnöjd och kontrollerande.

Han klagar ofta på dig

Din partner är ständigt missnöjd med ditt beteende. Han kan tycka att du klär dig fult, har fel vänner eller inte ger honom tillräckligt med uppmärksamhet.

Se upp med svartsjuka

Män som visar upp överdriven svartsjuka har ett starkt kontrollbehov. Var särskilt vaksam om du till exempel känner dig tvungen att stanna hemma från firmafesten eller tjejträffen på grund av hans attityd. Då styr hans behov ditt beteende och du blir isolerad från andra.

Övervakar han dig?

Brukar din partner läsa dina sms- eller e-postmeddelanden? Var även uppmärksam på om han brukar gå igenom din väska eller dina fickor. Det tyder på att han är svartsjuk och har svårt att kontrollera sina känslor.

Våldsamhet mot saker och djur

Mannen får raserianfall och slår sönder saker i hemmet. Kanske kastar han porslin eller sparkar sönder dörrar. Han kan även ge sig på hunden, katten eller andra husdjur. Detta är våldshandlingar som är ämnade att skrämma dig.

Han har börjat bli hårdhänt eller måttat/markerat slag mot dig?

Det är en markering om vad han ”kan” göra mot dig. Nästa gång kanske han tar i ännu hårdare eller träffar dig på riktigt.

 

 

Vad du kan göra själv

För dagbok

Anteckna varje gång han slår dig/hotar dig. Då har du något att gå tillbaka till och kan lättare komma ihåg vad som hänt/händer.

Berätta för någon

Tala om för någon du litar på vad du blivit utsatt för. Det kan vara en väninna, släkting, kamrat eller någon på arbetet. Även om du inte orkar göra något åt saken just då finns det i alla fall någon som vet vad som hänt/händer.

Dokumentera skadorna

Skriv upp och försök fotografera skadorna själv. Vid läkarbesök ska du kräva att läkaren tar fotografier. Även om du inte orkar göra något åt situationen just nu finns detta kvar den dagen du gör en anmälan till polisen.

Tro inte på att det aldrig ska hända igen

Ordna en reträttväg så att du kan ge dig av när som helst på dygnet, t.ex. kvinnojouren/tjejjouren, socialjouren, en väninna eller en släkting. Be någon närstående om nyckel till deras bostad så att du alltid har någonstans att ta vägen.

Ring/e-posta till en kvinnojour/tjejjour

Där kan du prata med någon och få stöd. På jouren tror kvinnorna på vad du säger, de ifrågasätter inte dina ord eller upplevelser. Du får vara helt anonym.

Gör en polisanmälan

Gör klart för mannen att du inte accepterar hans beteende. Mäns och pojkars våld mot kvinnor och tjejer är ett brott. Det är viktigt att polisanmäla misshandeln, både för din egen skull och för att din man/kille ska inse att det är en kriminell handling han begår.

 

Råd till dej som är Anhörig!

 

Våld mot kvinnor är ALLTID ett brott. Tro inte på att det aldrig skall hända igen. Du är inte ensam, det finns hjälp och stöd att få för att förändra din situation.

Välkommen

Välkommen till clarajouren.n.nu.

Facebook

Följ oss på Facebook:

@clarajouren-Kvinnojouren i Årjäng

 

 

 

Länkar


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)